KBOheader nieuw2023

Een geslaagde themamiddag bij KBO Bergen 28 mei


De kern van de boodschap was: Wij zijn er voor iedereen die zelf of in de omgeving te maken heeft met kanker. Of je recent de diagnose hebt gekregen, of bezig bent met behandelingen maar ook voor de mensen die te maken hebben gehad met kanker. Deze mensen zijn soms zelf nog niet klaar zijn met alles wat heet proces van kanker gedaan en nog steeds bezig kan houden in geestelijke of lichamelijke zin. Wij zijn er ook voor nabestaanden.
Goed opgeleide vrijwilligers luisteren vooral en steunen waar mogelijk is om meer veerkracht te geven.
Alle begeleiding is kosteloos.


Wat een aanwezige opmerkte; “nooit bij stilgestaan dat iemand die genezen is, niet alleen maar blij hoeft te zijn”. Iemand anders zei uit de grond van haar hart: “Dit is goed om te weten”!
Vervolgens kwam Ell Jans van Atelier ´Biezonder´ aan het woord. Zij vertelde hoe bijzonder het is om voor nabestaanden, tastbare herinneringen te maken van kleding van geliefden dierbaren. De persoonlijke verhalen van de mensen die graag zo’n herinnering willen laten maken waren zeer aansprekend en voor veel aanwezigen ook herkenbaar.
Kern van de boodschap van Ell: Het verdriet kan ik niet wegnemen, maar een tastbare herinnering, zoals een herinneringsdeken, kussen, knuffel, vlaggenlijn en zoveel meer, gemaakt van kleding van een geliefde overledene, kan troost geven in het rouwproces. Vele voorbeelden van tastbare herinneringen waren te zien in de pauze. Hiervan werd dankbaar gebruik gemaakt.
Woorden als “prachtig” en “echt bijzonder” konden in de zaal worden gehoord.


Na de pauze vertelde Tineke Vermeulen, vrijwilligster van de Stichting Levensportret over het prachtige werk voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn in Nederland. Iedereen in Nederland die
ongeneeslijk ziek is kan kosteloos een professionele video-opname laten maken van zijn/haar eigen levensverhaal. Dit levensverhaal kan helpen bij het afscheid nemen, maa Rian ook helpen
door aan de nabestaanden een mooie herinnering aan de overleden persoon na te laten.
Opvallend was dat niemand in de zaal, die niet al eerder met Tineke had gesproken, ooit van dit initiatief gehoord had. Tineke werkt als gesprekspartner van de geportretteerde tijden de video-opname. Uit haar ervaring en van die van collega vrijwilligers blijkt iedere keer weer hoe fijn het voor mensen is om zo’n portret te maken. Bij de persoonlijke ervaringen die werden gedeeld reageerden mensen getroffen, vooral omdat men het een prachtig initiatief vond. De stichting wil graag dat iedere Nederlander die dit wil, gebruik kan maken van haar diensten.

Aanwezigen werden gevraagd hierbij te helpen door het verhaal verder te vertellen. Aanwezigen ontvingen na afloop een brochure van “Levensportret”, veel mensen wilden er meer meenemen, voor collega’s of voor zieke medemensen. Verschillende aanwezigen wilden het telefoonnummer van Tineke hebben, soms om mensen persoonlijk nog wat meer toelichting te kunnen geven.
De vele positieve reacties na afloop, lieten de organisatoren van de middag met een tevreden gevoel achter.