KBOheader nieuw2023
  • Home
  • Kunstclub KBO
  • Presentaties OCB/Excursies

Lezing over Tibet en Nepal 12 september

Wij vinden het fijn om aan te kondigen dat Mevrouw Hilde Noë ons wat zal vertellen over haar reizen in Tibet en Nepal. Verder zal zij ons laten kennismaken met de stichting Sathiko Sath, welke zich inzet voor kansarme kinderen in Nepal. Op 12 september nodigen we u daarom uit voor een bijeenkomst in het Ontmoetings Centrum Bergen (OCB). Vanaf 19.00 uur bent u welkom en we beginnen om 19.30 uur. Entree is € 5,00 incl. koffie en thee. Graag tot dan

Namens de werkgroep Kunst KBO: Tineke Vermeulen

Peter Verheijden levend in zijn kunst

Vorig jaar op 11 juni 2023 is de Venlose kunstenaar Peter Verheijden overleden. Al eerder heeft hij in kunsthuis De Bakkerij met werk geëxposeerd. Nu met nog meer werk. Op drie plaatsen buiten de galerie is zijn werk te bezichtigen. In de Petruskerk tegenover de galerie zijn glasschilderingen te bezichtigen en tussen de Kruiswegstaties zijn z’n schilderijen te zien met als titel en thema ‘Fugare’ over vluchtelingen (actueel thema). In het Oratorium in de Petruskerk is het Kerkmeubilair door hem ontworpen en uitgevoerd. Dan kan ook bezocht en bezichtigd worden de kapel van Heukelom, Anthoniuskapel, waar het hele interieur door hem is ontworpen en uitgevoerd. Op alle drie de plaatsen kunnen beschrijvingen, uitgevoerd in teksten en kleurendruk, gratis worden meegenomen.

Bezichtigen van kerk en kapel
Tegenover kunsthuis De Bakkerij kunnen kapel en kerk in de weekenden tijdens de expositie ook bezichtigd worden, 1-2 en 8-9 juni tussen 13 en 17 uur. Tijdens de opening op 1 juni is er vervoer om de St. Antoniuskapel te bezoeken. Oud-pastoor Janssen is de initiator van deze expositie samen met Lucie, de partner van wijlen Peter Verheijden. 

Peter Verheijden (1944-2023)
Het is lastig om de kunstenaar Verheijden in een hokje te stoppen. Zijn werk was divers en is te vinden in verschillende Nederlandse collecties en musea. Peter Verheijden had er al een leven in het onderwijs op zitten toen hij voor de kunst koos. Hij ging een stuk minder verdienen, maar kreeg wel zijn vrijheid terug. Toen hij ziek werd, haalde hij troost uit het gedachtegoed van oude volkeren. Het zijn vaak tekeningen met tekst en symbolen, in pasteltinten gekleurd of geschilderd. Op papier, doek, paneel en objecten. Verheijden groeide uit tot een van de succesvolste en bekendste kunstenaars in de gemeente Venlo. Een kunstenaar die het debat ook niet schuwde. Hij sprak zich regelmatig uit over het kunstbeleid. Bezoekers aan zijn atelier wees Peter Verheijden steevast op zijn beschilderde doodskist die al klaarstond. Want Verheijden streed al jaren tegen kanker. Toch bleef hij positief en doorwerken. In kunsthuis De Bakkerij worden ook werken getoond die nooit eerder geëxposeerd zijn. Peter Verheijden: veelzijdig in thema’s, in vormen, in technieken steeds vernieuwend met zijn herkenbaar handschrift.

Presentatie over Joseph Beuys door Birgit op dinsdag 14 mei

Kunst is leven. Joseph Beuys (1921-1986) was een markante kunstenaar uit Duitsland. In de tweede helft van de 20e eeuw werd hij een van belangrijkste legendes in de beeldende kunst. Vanaf 1953 was hij werkzaam als kunstenaar. Zijn werk varieerde van traditionele vormen zoals tekenen, schilderen en beeldhouwen tot series en grote installaties en publieke optredens. Vaak refereerde hij hierbij aan een ongeluk dat hem in de oorlog overkwam en waarmee hij een persoonlijke mythe tot stand bracht. De materialen die hij gebruikte hadden hierbij voor hem een symbolische betekenis. Hij stelde kunst gelijk aan het leven, dit propageerde hij via zijn acties of als politiek spreker. Als professor gaf hij lezingen aan studenten en later ook in het openbaar.

In mijn presentatie voor de KBO vertel ik over zijn leven en zijn werk en probeer iets van zijn complexe persoonlijkheid te doorgronden. Afbeeldingen van zijn kunst vormen hierbij de rode draad.

"HOEZO geen vrouwen in de kunst?

 

 

Op 23 april a.s. wordt er een bezoek gebracht aan: de expositie ‘HOEZO’ geen vrouwen in de kunst? Deze wisselexpositie is in de Kantfabriek in Horst. Daar is overigens sowieso een interessante geschiedenis van de kantfabricage te zien. Geïnteresseerden kunnen zich bij Nelly Giesen opgeven tot uiterlijk 9 april. Haar e-mailadres is: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

12 maart Moderne kunst na 1945

Presentatie door Birgit Holtermans:

In mijn presentatie vertel ik wat over de voorgeschiedenis van deze ontwikkelingen en ga ook in op verschillende kunststromingen die daar op volgden. Ik licht zowel de verschillen als de overeenkomsten toe tussen de Amerikaanse en Europese kunst.

Na de Tweede Wereldoorlog was er een radicale omslag in de beeldende kunst. Er werd gebroken met de figuratieve kunst en de geometrische abstractie. Er ontstond een nieuwe kunstvorm, waarbij het spontane schilderachtige gebaar centraal stond en waarbij men volop experimenteerde met vorm, kleur en materiaal. Omdat er veel Europese kunstenaars vanwege de oorlog gevlucht waren naar de Verenigde Staten, kon in New York deze kunst volop tot ontwikkeling komen. In de Verenigde Staten was men relatief ongeschonden uit de oorlog gekomen en de economie groeide, waardoor er  mogelijkheden kwamen voor de kunst om zich te ontwikkelen. Onder deze omstandigheden ontstond abstract expressionisme.
In Europa was er meer tijd nodig vanwege de nasleep van de oorlog en de wederopbouw. Via de kunst wilde men een nieuwe identiteit opbouwen en leren omgaan met de verwerking van oorlogstrauma’s en de dreiging van de koude oorlog. Dit resulteerde uiteindelijk ook in een nieuwe vorm van abstracte kunst, die begon met lyrische abstractie.

 

 

  • 1
  • 2