KBOheader nieuw2023

12 maart Moderne kunst na 1945

Presentatie door Birgit Holtermans:

In mijn presentatie vertel ik wat over de voorgeschiedenis van deze ontwikkelingen en ga ook in op verschillende kunststromingen die daar op volgden. Ik licht zowel de verschillen als de overeenkomsten toe tussen de Amerikaanse en Europese kunst.

Na de Tweede Wereldoorlog was er een radicale omslag in de beeldende kunst. Er werd gebroken met de figuratieve kunst en de geometrische abstractie. Er ontstond een nieuwe kunstvorm, waarbij het spontane schilderachtige gebaar centraal stond en waarbij men volop experimenteerde met vorm, kleur en materiaal. Omdat er veel Europese kunstenaars vanwege de oorlog gevlucht waren naar de Verenigde Staten, kon in New York deze kunst volop tot ontwikkeling komen. In de Verenigde Staten was men relatief ongeschonden uit de oorlog gekomen en de economie groeide, waardoor er  mogelijkheden kwamen voor de kunst om zich te ontwikkelen. Onder deze omstandigheden ontstond abstract expressionisme.
In Europa was er meer tijd nodig vanwege de nasleep van de oorlog en de wederopbouw. Via de kunst wilde men een nieuwe identiteit opbouwen en leren omgaan met de verwerking van oorlogstrauma’s en de dreiging van de koude oorlog. Dit resulteerde uiteindelijk ook in een nieuwe vorm van abstracte kunst, die begon met lyrische abstractie.

 

 

Bezoekers

3641087
20-05-2024 03:52