KBOheader nieuw2023

Excursies aan het Klooster St. Agatha en museum "de Wieger"

Er zijn sinds de zomervakantie 2 excursies geweest met de kunstliefhebbers. Als eerste was er de rondleiding in het klooster St.Agatha  “Verloren boekenpracht”met bijzondere boeken uit de kloosterbibliotheek, waaronder een boek uit 1500, vol met sierlijke letters en kleurige miniaturen. Om ons op deze tentoonstelling voor te bereiden paste Birgit Holtermans haar kunstpresentatie in september aan, ze nam ons mee in de kunst uit de middeleeuwen, en de kunst van het schrijven en verluchtigen en het produceren van antieke boeken.

Op 26 oktober hebben we een bezoek gebracht aan het museum “de Wieger”in Deurne. De Wieger was het huis en atelier van dokter Wiegersma. We kregen een rondleiding door een zeer enthousiaste gids, die ons vertelde over het leven en werken van deze zeer flamboyante kunstenaar. Zijn manier van leven  en de omgang en vriendschappen met veel kunstenaars uit het interbellum vinden we terug  in de kunstwerken die tentoongesteld zijn.   Schilderijen van Leo Gestel, Charley Toorop en andere schilders van de Bergse school zijn in het museumer te zien, maar ook  kunstwerken van Zadkine, Joep Nicholas  en vele anderen.

Wiegersma was een kunstenaar, maar was in Deurne vooral bekend als huisarts. Er zijn anekdotes bekend dat hij  geliefd, maar wat ruig en weinig fijnzinnig naar zijn patienten was.

 

Bezoekers

3640832
20-05-2024 00:56