KBOheader nieuw2023

Excursie naar keramiekcentrum "Tiendschuur"

De excursie voor kunstliefhebbers op donderdag 22 februari gaat naar keramiekcentrum Tiendschuur in Tegelen.
De entree is € 9.00 en gratis als u in bezit bent van een Museumjaarkaart. We vertrekken om 13.00 uur vanaf de parkeerplaats bij Den Asseldonk. Wilt u mee dan graag opgeven voor vrijdag 16 februari bij Nelly Giessen, Pieter Breughelstaat 6 in Bergen, telefonisch 0485-342336 of via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en doorgeven of u kunt en wilt rijden. Voor de chauffeur € 5.00 p.p. De rondleiding voor 15 personen is € 35.00. Het belooft een interessante excursie te worden. 

Vrouwen in de kunst.

Op 9 januari geef ik een presentatie over vrouwen in de kunst. Vrouwen zijn altijd een belangrijke inspiratiebron geweest voor mannelijke kunstenaars, in de rol van model of muze. Maar hoe zit het met vrouwelijke kunstenaars?

Toen ik begon met presentaties over kunst wist ik bar weinig over vrouwelijke kunstenaars. Natuurlijk kon ik er wel een aantal opnoemen, maar dat waren vooral vrouwen die geleefd en gewerkt hadden in de 20e eeuw. Een kritische vraag hierover van een cursiste zette mij op het spoor om hier eens in te duiken en wat bleek? Vrouwelijke kunstenaars zijn van alle tijden, maar ze werden eeuwenlang verborgen voor het grote publiek! Dat heeft allerlei redenen, onder andere kunnen we constateren dat het vrouwen in de kunst niet gemakkelijk werd gemaakt. Ondanks dat zijn er altijd vrouwen geweest die wel wat bereikten. Vanaf de tweede helft van de 20e eeuw kwam er meer aandacht voor vrouwen in de kunst en werd er voor het eerst onderzoek gedaan. Hierdoor zien we dat er steeds meer kunstenaars herontdekt worden en de plaats krijgen die ze verdienen.

In mijn presentatie over vrouwelijke kunstenaars neem ik jullie mee naar het verleden en laat  voorbeelden zien van kunstenaars door de eeuwen heen. Vanaf de middeleeuwen zijn er een aantal namen bekend, vanuit de Renaissance zien we dat er steeds meer vrouwen zijn waarover werd geschreven. Ook laat ik zien dat er kunstenaars waren die beschouwd werden als echte meesters in hun tijd en dat sommige vrouwen een pioniersrol hebben vervuld binnen een bepaalde stijlontwikkeling. Daarnaast ga ik in op de omstandigheden waar vrouwen mee te maken kregen en de oorzaken van hun onbekendheid bij het grote publiek.

Lezing Frans Goossens.

Dansende mensen GoossensDinsdag 14 november 2023 heeft Frans Goossens met veel passie een lezing gegeven.
Er waren ongeveer 30 mensen aanwezig.

De onderwerpen waren zijn beelden, een dansend paar,  de hand met de druppel en zijn nieuwe muziekbeelden”. Hij heeft vele passies zoals o.a. muziek en dansen.
Frans begon met de geschiedenis van het dansend paar gemaakt in 1969. Zijn eerste object van polyester. Het is een erg groot beeld (zie foto) en heeft op diverse plaatsen goed zichtbaar tentoongesteld gestaan. Uiteindelijk kreeg hij het beschadigd terug. Weer gerestaureerd kwam het in zijn eigen tuin aan de Valkstraat en is het beeld verkocht.

Hierna maakte hij de overstap naar de corona periode. Zoals wij allen weten kon er niets en mocht er niets in die tijd.
Maar Frans wilde niet stil zitten en bedacht het beeld van een hand. Onder de koepel in zijn tuin begon hij met zagen, slijpen, bikken, plakken en smeren. Weer zo’n groot werk waar hij alle energie aan gaf. Frans beschreef het in de flow zijn. Wanneer je in een flow zit kun je niet meer stoppen en raak je zo gegrepen dat er vrijwel niets anders meer bestaat op dat moment. Opperste concentratie dus en dat maandenlang!
Uiteindelijk heeft hij de hand met de druppel in de juiste vorm in polyester gezet  en de laklagen zijn in de fabriek aangebracht.
De meeste mensen wisten dat de hand een periode op het Mosaique plein heeft gestaan en dat daar een prijsvraag bij hoorde. Iedereen had daar zo zijn/haar eigen kijk op.
De hand staat nu bij Frans Goossens op de Valkstraat waar iedereen hem kan bewonderen.

Het laatste deel van zijn lezing vertelde hij over zijn nieuwste uitdaging: “Muziekbeelden”. Dit is zijn inspiratie van moderne, dikwijls klassieke, muziek op een LP formaat. De inspiratie is ruimtelijk gemaakt in plexiglas als een soort glas-in-lood. De foto’s en filmpjes laten de prachtige kleuren en lichtinval zien.

De KBO/ kunstclub bedankt Frans voor zijn enthousiaste en open lezing.
Hier nog enkele foto's 

Volgende excursie is de "Tiendschuur" in Tegelen

WE hebben als organisatiegroepje getracht weer een begin te maken met interessante uitstapjes voor de kunstliefhebbers van onze KBO. We willen lezingen afwisselen met leuke en interessante uitstapjes. In december hebben veel mensen het druk met de feestdagen. In januari willen we weer wat organiseren, dat wordt waarschijnlijk   de Tiendschuur in Tegelen.

Excursies aan het Klooster St. Agatha en museum "de Wieger"

Er zijn sinds de zomervakantie 2 excursies geweest met de kunstliefhebbers. Als eerste was er de rondleiding in het klooster St.Agatha  “Verloren boekenpracht”met bijzondere boeken uit de kloosterbibliotheek, waaronder een boek uit 1500, vol met sierlijke letters en kleurige miniaturen. Om ons op deze tentoonstelling voor te bereiden paste Birgit Holtermans haar kunstpresentatie in september aan, ze nam ons mee in de kunst uit de middeleeuwen, en de kunst van het schrijven en verluchtigen en het produceren van antieke boeken.

Op 26 oktober hebben we een bezoek gebracht aan het museum “de Wieger”in Deurne. De Wieger was het huis en atelier van dokter Wiegersma. We kregen een rondleiding door een zeer enthousiaste gids, die ons vertelde over het leven en werken van deze zeer flamboyante kunstenaar. Zijn manier van leven  en de omgang en vriendschappen met veel kunstenaars uit het interbellum vinden we terug  in de kunstwerken die tentoongesteld zijn.   Schilderijen van Leo Gestel, Charley Toorop en andere schilders van de Bergse school zijn in het museumer te zien, maar ook  kunstwerken van Zadkine, Joep Nicholas  en vele anderen.

Wiegersma was een kunstenaar, maar was in Deurne vooral bekend als huisarts. Er zijn anekdotes bekend dat hij  geliefd, maar wat ruig en weinig fijnzinnig naar zijn patienten was.

 

  • 1
  • 2

Bezoekers

3097988
25-02-2024 19:55