KBOheader nieuw

Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)

WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING 2015

De gemeente moet er voor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente geeft daartoe ondersteuning via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)2015. De Wmo regelt hulpmiddelen voor vervoer en wonen, zoals b.v. rolstoelen of huisaanpassingen. Ook regelt de Wmo hulp bij het huishouden voor mensen die dit niet meer zelfstandig kunnen. Daarnaast ondersteunt de Wmo Vrijwilligers en mantelzorgers.

Per 1 januari 2015 is de Gemeente verantwoordelijk voor ondersteuning aan chronisch zieken, hulpbehoevenden en ouderen.Het gaat hierbij om niet-medische ondersteuning. Bijvoorbeeld besteding of huishoudelijke hulp.De zorgverzekeraar vergoedt de verpleging en verzorging thuis voor mensen die dat nodig hebben. Voorbeelden zijn het toedienen vn medicijnen en hulp bij het douchen. Een wijkverpleegkundige bepaalt wat er nodig is en wie de zorg uitvoert. Als u een aanvraag voor een Wmo voorziening bij de gemeente indient worden in een persoonlijk gesprek uw specifieke persoonlijke behoeften, mogelijkheden en onmogelijkheden besproken om vast te kunnen stellen voor welke ( voor u op maat gesneden) Wmo voorziening u in aanmerking komt. Dit z.g.keukentafelgesprek is dus zeer bepalend voor welke hulp u gaat krijgen. Als u hiermee te maken gaat krijgen, is het dus zaak om u goed voor te bereiden en u te laten adviseren of tijdens het gesprek te laten bijstaan door een onafhankelijk adviseur.

Om u daarbij behulpzaam te zijn heeft de KBO een lijst van 25 adviezen bij het keukentafelgesprek opgesteld. Onze leden hebben deze lijst van aandachtspunten al eerder ontvangen bij de Nestor van december 2014. Uiteraard is deze lijst nog op te vragen bij het secretariaat, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.