KBOheader nieuw2023

“Goed beheer is het vinden van de juiste balans”

Volgens Peter zit het jagen in het bloed. Je doet dat uit verbondenheid met je omgeving en vanuit een passie en plicht om die omgeving zo goed mogelijk te beheren. Niet voor niets is Faunabeheer ontstaan door de jagers. Dat men er kritisch op is, vindt hij prima. Maar dan wel kritisch met gezond verstand. “En daar ontbreekt het bij de zgn. “natuurliefhebbers” en “dierenbeschermers” wel eens aan,” merkt Peter op. Goedbedoelde adviezen houden vaak geen rekening met de consequenties, die daarmee gepaard gaan. Vaak wordt er niet gedacht in termen van beheer. Het is ook de mens, die schuldig is aan groeiende populaties onder het wild. Een goed voorbeeld daarvan is volgens hem wat er gebeurd is in het natuurgebied “De Oostvaarders Plassen”. De huidige jager is bezig met preventie van ziektes, bescherming van gewassen, beheren van de natuur en niet te vergeten “benutten”. Want Peter is van mening dat van elk dier, dat afgeschoten wordt, zoveel mogelijk benut wordt. Vandaar dat hij ook het vlees zelf conserveert en hij voor de aanwezigen zelf gerookte stukjes ree, houtduif en gans voorschotelde. De aanwezigen vonden het heerlijk. “Een beetje pittiger dan rosbief”, zo klonk het. Peter vindt het jammer dat veel mensen, met name de jongere kinderen, niet meer weten waar het vlees dat ze elke dag eten eigenlijk van afkomstig is. Vandaar dat hij goede voorlichting op scholen van groot belang acht. Al met al een zeer interessante en boeiende lezing gehad met talloze anekdotes. Niet alleen verteld door Peter, maar ook vanuit de zaal. Duidelijk werd ook dat er onder de aanwezigen velen zijn, die bekend zijn met de jacht in al haar vormen. Hij pleit er dan ook voor dat we de juiste balans moeten zien te vinden. En dat is waar goed beheer voor moet zorgen.

Bezoekers

3299042
28-03-2024 12:30